Feed-aggregator

Steeds minder insect-bestoven planten in Nederland

Natuurbericht -

Nederland verliest plantensoorten die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten. Milieuwetenschapper Kaixuan Pan toont dat aan na een analyse van 87 jaar aan metingen van meer dan 365.000 locaties. Het nieuws is verontrustend voor onze biodiversiteit en de voedselzekerheid. "75 procent van onze gewassen en 90 procent van de wilde planten zijn afhankelijk van insecten."

Slijkvliegen: de veldherkenning

Natuurbericht -

Een opvallende verschijning in april in de buurt van water zijn tientallen slijkvliegen, ook bekend als elzenvliegen, die traag rondvliegen rond elzen, wilgen en andere struwelen. Er zijn drie soorten slijkvliegen vastgesteld in Nederland, waarvan er één zeer algemeen is. Maar hoe kun je die andere twee uitsluiten?

Meeste tekenbeten per 100 duizend inwoners in 2023 in Drenthe

Natuurbericht -

Het aantal tekenbeten stijgt nu duidelijk. Een mooi moment om terug te blikken op 2023. Drenthe had veruit de meeste gemelde tekenbeten per 100 duizend inwoners op Tekenradar.nl. Vanuit Gelderland werd het hoogste absolute aantal gemeld. De helft van de tekenbeten werd opgelopen in het bos. Een derde in de tuin. Nu start onderzoek via Tekenradar naar hoe de Lymebacterie ons afweersysteem misleidt.

Op zoek naar eitjes en rupsen van het oranjetipje

Natuurbericht -

Het oranjetipje is een echte voorjaarsvlinder, die nu vliegt. Pinksterbloem en look-zonder-look zijn bekende planten waarop de rupsen kunnen overleven. Maar ook op andere kruisbloemigen worden eitjes afgezet. We zijn benieuwd op welke planten eitjes worden gevonden en op welke planten er grotere rupsen worden gevonden. Een oproep om op zoek te gaan en je vondsten door te geven.

Uitbreiding leembossen in Het Groene Woud

Natuurbericht -

Met de overdracht van twaalf hectare grond aan het Brabants Landschap is weer een belangrijke stap gezet in het herstellen, verbinden en uitbreiden van ons meest zeldzame type bos, het leembos. De robuustheid van de Brabantse natuur neemt hierdoor gestaag toe en we zijn nog lang niet klaar. Het project Brabants Goud in het Groene Woud gaat verder met de aankoop van nog eens 400 hectare.

Plant & insect: pinksterbloem

Natuurbericht -

Jubel op de fenolijn van Vroege Vogels: er zijn weer oranjetipjes! Ook Jan Jansen moet haast euforisch met z'n fototoestel rondgeslopen hebben in Hortus Nijmegen in een wolk van deze vlindertjes. Ik zocht ze vroeger bij de look-zonder-look maar de pinksterbloem is minstens even populair bij deze elegante insecten.

Bijvliegen bijeengebracht in nieuwe soortzoeker

Natuurbericht -

Vanaf april zijn ze weer volop aanwezig in je tuin of op je balkon: de bijvliegen van het geslacht Eristalis. Door hun vaak geel-zwarte kleur en beharing kunnen deze zweefvliegen door zowel dieren als mensen verward worden met bijen of hommels, maar daar zijn ze goed van te onderscheiden. Het is nu mogelijk om de bijvliegen op naam te brengen door middel van een handige, digitale soortzoeker.

Bijzondere wilde bijen in Noorderpark Ruigenhoek

Natuurbericht -

Behalve de welbekende ‘gekweekte’ honingbijen komen in Nederland meer dan 350 soorten wilde bijen voor. Zeker de helft daarvan wordt bedreigd door gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Sommige soorten zijn zelfs al verdwenen. Reden genoeg dus om de wilde bijen goed in de gaten te houden en waar mogelijk een handje te helpen.

Bestuivers in het nauw: hoe landschapselementen kunnen helpen

Natuurbericht -

Bestuivende insecten staan onder druk. Onder andere door gebrek aan voedsel en voedselconcurrentie. In landbouwgebieden helpt de slimme inzet van landschapselementen, zoals akkerranden, bomenrijen, sloten en heggen. Maar wat maakt een sloot of heg interessant voor een bij, zweefvlieg, vlinder, of honingbij? Hoe speelt beheer hierop in? Een nieuw rapport van Naturalis brengt dit in kaart.

Nieuwe fase genetische tool voor beheer Aziatische olifant

Natuurbericht -

Wageningen University & Research en Diergaarde Blijdorp ontwikkelen een tool waarmee het DNA van Aziatische olifanten in het wild wordt blootgelegd. Hiertoe brachten enkele onderzoekers onlangs een gezamenlijk bezoek aan Noord-India; voor de officiële aftrap van de nieuwe stap in het onderzoeksproject.

Kan het ook te veel regenen voor de natuur?

Natuurbericht -

Het was kleddernat in Nederland de afgelopen maanden. Een zegen voor de natuur, maar té nat is ook niet goed. Niet alleen maken de ondergelopen wandel- en fietspaden het recreanten moeilijk, ook verschillende bomen en insecten kunnen in de problemen komen. Bosadviseur Martijn Boosten en boswachter ecologie Henk-Jan van der Veen belichten de voor- en nadelen van de overvloedige regen.

Zangvogels dit voorjaar veel vroeger terug uit Afrika

Natuurbericht -

Veel soorten zangvogels die in Afrika overwinteren, arriveren dit jaar een stuk eerder massaal in Nederland. Braamsluipers, nachtegalen en bonte vliegenvangers werden minstens een week eerder dan normaal al in flinke aantallen gemeld. Dat blijkt uit gegevens van LiveAtlas, waarmee vogeltellers een actueel beeld van de aanwezigheid van vogels bijhouden. Waardoor kwamen deze vogels zo vroeg terug?

19 april: World Jackal Day!

Natuurbericht -

Vandaag, vrijdag 19 april, wordt internationaal aandacht gevraagd voor de verschillende soorten jakhalzen. In Nederland wordt in toenemende mate de goudjakhals waargenomen. Wat weten we eigenlijk over de goudjakhals in ons land?

Pagina's

Abonneren op NatuurFront aggregator