Feed-aggregator

Plant & mens: zwarte peper

Natuurbericht -

De zwarte peper, ook wel 'koning der specerijen' genoemd, is de meest verhandelde specerij ter wereld. Een potje gemalen zwarte peper ontbreekt op geen enkele restauranttafel en zelfs bij een vliegtuigmaaltijd zit altijd een klein sachet met zwarte peper. Maar wat is deze specerij en waarom is deze peper zo populair?

Wat leren we nog over lepelaars?

Natuurbericht -

De lepelaar is een vogel waar veel onderzoek naar gedaan is. Dat is niet alleen belangrijk voor de wetenschap, maar deze kennis is ook de basis voor de bescherming van de vogel. Onderzoeker en Vogelbescherming-ambassadeur Camilla Dreef geeft beknopt zicht op wat we al weten door meer recent onderzoek naar lepelaars, en welke vragen nog open staan.

Verdwenen zweefvlieg gesignaleerd in Horsterwold

Natuurbericht -

In 2012 was hij voor het laatst gezien in Nederland: de zwarthaarmelkzweefvlieg. Maar afgelopen voorjaar is hij voor het tweede jaar op rij weer gezien in het Horsterwold in Flevoland. “Met het ouder worden van de bossen hier, zien we meer soorten die daarvan profiteren”, zegt Eric Roeland, ecoloog bij Staatsbosbeheer.

Passagecheck: hoe effectief zijn onze vispassages?

Natuurbericht -

Veel vissoorten, zoals de aal, zijn afhankelijk van migratie tussen zout en zoet water. In Nederland blokkeren gemalen, sluizen en dammen die route vaak. Vispassages moeten die migratie mogelijk maken, maar hun werking laat in de praktijk vaak te wensen over. Om te onderzoeken hoe effectief vispassages écht zijn, voert RAVON sinds 2017 het Passagecheck-onderzoek uit.

Florabalans toont bedreigingen voor de wilde flora van het agrarisch landschap

Natuurbericht -

De biodiversiteit op het platteland is de afgelopen decennia dramatisch teruggelopen. Landschapselementen als sloten, bermen en dijken vormen samen een ‘mini-areaal’, waarbinnen we met zijn allen ons best doen om de biodiversiteit van het agrarisch landschap te behouden. Hoe staat de wilde flora er hier nu voor? In de net verschenen derde editie van de Florabalans staan we stil bij enkele trends.

Slimme oplossingen voor meer klimaatbestendigheid op landgoed Weleveld

Natuurbericht -

Op landgoed Weleveld voert Bosgroep Noord-Oost Nederland werkzaamheden uit die het landschap mooier en klimaatbestendiger maken. Oude sloten en watergangen worden gedempt en een nieuwe ondiepe slenk houdt water langer vast, wat goed is voor planten en dieren. Dit najaar volgt extra bosaanplant, als onderdeel van de Overijsselse bossenstrategie ‘Meer Bos’.

Verdwijnt de wilde kat door hybridisatie?

Natuurbericht -

De wilde kat is een van de meest zeldzame landzoogdieren van Nederland. Wilde katten komen nagenoeg alleen in Zuid-Limburg voor. Recent DNA-onderzoek toont aan dat hybridisatie door paring met huiskatten een actuele bedreiging vormt voor het voortbestaan van deze zeldzame soort. Maatregelen zijn nodig om de wilde kat voor Nederland te behouden.

Levende doden #24: de wolf

Natuurbericht -

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort waarvoor ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de wolf. Onze problemen met dit roofdier illustreren onze moeizame omgang met de natuur.

Ruimte voor amfibieën en insecten in Voedselbos Elderveld bij Arnhem

Natuurbericht -

Dankzij een bijdrage uit het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds legt Voedselbos Elderveld in Arnhem een amfibieënpoel aan. De graafwerkzaamheden begonnen in mei 2024 en zijn inmiddels in volle gang. De poel op voormalig akkerland biedt straks niet alleen een schuilplek voor amfibieën, maar verrijkt ook het lokale ecosysteem met stilstaand water.

De reusachtige Reuzenbovist

Natuurbericht -

Het is de grootste stuifzwam van Nederland en je ziet hem niet snel over het hoofd. Er gaat zelfs een verhaal rond dat er ooit een dood schaap is gemeld, dat na controle een Reuzenbovist bleek te zijn! Hij verschijnt van juli tot eind september, dus als je komende tijd een voetbal of schaap in de wei denkt te zien liggen, kijk nog eens goed of het niet een paddenstoel is!

Grijze zeehondenaantallen blijven nog steeds toenemen in de Waddenzee

Natuurbericht -

Nieuwe gezamenlijke tellingen van Nederland, Duitsland en Denemarken tonen aan dat de grijze zeehondenpopulatie in de internationale Waddenzee en op Helgoland blijft groeien. Afgelopen winter werden 3.051 pups en in de daaropvolgende rui 12.064 volwassen dieren geteld, zo blijkt uit het trilaterale rapport Grey Seal Surveys 2024-2025.

Tweede college in de reeks ‘Wat weten we van natuur?’

Natuurbericht -

We zien dat de wereld van natuurdata volop in ontwikkeling is. In het eerste college keken we naar de wereld van de waarnemers en de waarnemingen. Hoe ga je vervolgens data weergeven en op welke manier kun je een gesprek voeren over de interpretatie van data? Dit kwam ter sprake in het tweede college.

Pagina's

Abonneren op NatuurFront aggregator