Feed-aggregator
Dubbelganger-dinsdag: daas van dazen of horendol van horzels?
De Tuinvlindertelling komt er weer aan
Op vrijdag 11 juli start de jaarlijkse Landelijke Tuinvlindertelling. Iedereen met een tuin of een balkon kan van 11 tot en met 13 juli meedoen. Eén kwartier tellen is al voldoende, maar je mag zeker ook vaker tellen! Meetellen is belangrijk, omdat het aantal vlinders achteruitgaat. De telling geeft inzicht in de stand van vlinders in stad en dorp. Naast tellen, kun je nog meer doen voor vlinders.
“Monitoring is essentieel voor ons werk”
Van de gekraagde roodstaart, boomvalk en spotvogel, tot de laatvlieger en rosse vleermuis. Sinds 2012 laat het collectief Noardlike Fryske Wâlden de natuur in hun karakteristieke coulisselandschap monitoren door een extern onderzoeksbureau. Geen vanzelfsprekende keuze, want onderzoek kost veel geld. Toch levert het waardevolle inzichten op voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer.
Natuurjournaal 7 juli 2025
Het jaar van de eendagsvlieg en noordkromp is een stokoud schelpdier.
Schitterende schaarse naaktslak op graten
Een van de mooiste zeedieren uit ons land werd dit voorjaar na vele jaren eindelijk weer aangetroffen in de Oosterschelde. Een uniek en prachtig dier op een onverwachte plaats.
Deze boeken maken kans op de Natuurboekenprijs 2025
Op de longlist van de prijs voor het beste natuurboek staan dit jaar 15 titels. Dat is zojuist bekendgemaakt in het NPO Radio 1 programma Vroege Vogels.
Plant & mens: zwarte peper
De zwarte peper, ook wel 'koning der specerijen' genoemd, is de meest verhandelde specerij ter wereld. Een potje gemalen zwarte peper ontbreekt op geen enkele restauranttafel en zelfs bij een vliegtuigmaaltijd zit altijd een klein sachet met zwarte peper. Maar wat is deze specerij en waarom is deze peper zo populair?
Natuurjournaal 6 juli 2025
Wateraardbei bloeit en vuursalamander paart op het land.
Wat leren we nog over lepelaars?
De lepelaar is een vogel waar veel onderzoek naar gedaan is. Dat is niet alleen belangrijk voor de wetenschap, maar deze kennis is ook de basis voor de bescherming van de vogel. Onderzoeker en Vogelbescherming-ambassadeur Camilla Dreef geeft beknopt zicht op wat we al weten door meer recent onderzoek naar lepelaars, en welke vragen nog open staan.
Verdwenen zweefvlieg gesignaleerd in Horsterwold
In 2012 was hij voor het laatst gezien in Nederland: de zwarthaarmelkzweefvlieg. Maar afgelopen voorjaar is hij voor het tweede jaar op rij weer gezien in het Horsterwold in Flevoland. “Met het ouder worden van de bossen hier, zien we meer soorten die daarvan profiteren”, zegt Eric Roeland, ecoloog bij Staatsbosbeheer.
Natuurjournaal 5 juli 2025
Muntvlindertje op lipbloemen.
Passagecheck: hoe effectief zijn onze vispassages?
Veel vissoorten, zoals de aal, zijn afhankelijk van migratie tussen zout en zoet water. In Nederland blokkeren gemalen, sluizen en dammen die route vaak. Vispassages moeten die migratie mogelijk maken, maar hun werking laat in de praktijk vaak te wensen over. Om te onderzoeken hoe effectief vispassages écht zijn, voert RAVON sinds 2017 het Passagecheck-onderzoek uit.
Florabalans toont bedreigingen voor de wilde flora van het agrarisch landschap
De biodiversiteit op het platteland is de afgelopen decennia dramatisch teruggelopen. Landschapselementen als sloten, bermen en dijken vormen samen een ‘mini-areaal’, waarbinnen we met zijn allen ons best doen om de biodiversiteit van het agrarisch landschap te behouden. Hoe staat de wilde flora er hier nu voor? In de net verschenen derde editie van de Florabalans staan we stil bij enkele trends.
Natuurjournaal 4 juli 2025
Gele plomp houdt hoofd boven water en struikelen over tripsen.
Slimme oplossingen voor meer klimaatbestendigheid op landgoed Weleveld
Op landgoed Weleveld voert Bosgroep Noord-Oost Nederland werkzaamheden uit die het landschap mooier en klimaatbestendiger maken. Oude sloten en watergangen worden gedempt en een nieuwe ondiepe slenk houdt water langer vast, wat goed is voor planten en dieren. Dit najaar volgt extra bosaanplant, als onderdeel van de Overijsselse bossenstrategie ‘Meer Bos’.
Verdwijnt de wilde kat door hybridisatie?
De wilde kat is een van de meest zeldzame landzoogdieren van Nederland. Wilde katten komen nagenoeg alleen in Zuid-Limburg voor. Recent DNA-onderzoek toont aan dat hybridisatie door paring met huiskatten een actuele bedreiging vormt voor het voortbestaan van deze zeldzame soort. Maatregelen zijn nodig om de wilde kat voor Nederland te behouden.
Aantal tekenbeten blijft verhoogd na sterke toename Hemelvaart
Vanaf het Hemelvaartweekend nam het aantal tekenbeetmeldingen dat via Tekenradar.nl werd doorgegeven sterk toe. Ook in de weken erna lag het aantal tekenbeten ruim boven het niveau van de afgelopen twee jaar. Een derde van de junitekenbeten werd opgelopen in de tuin.
Levende doden #24: de wolf
Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort waarvoor ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de wolf. Onze problemen met dit roofdier illustreren onze moeizame omgang met de natuur.
Natuurjournaal 3 juli 2025
Grote hitte met kans op vonken en zwermen.
Ruimte voor amfibieën en insecten in Voedselbos Elderveld bij Arnhem
Dankzij een bijdrage uit het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds legt Voedselbos Elderveld in Arnhem een amfibieënpoel aan. De graafwerkzaamheden begonnen in mei 2024 en zijn inmiddels in volle gang. De poel op voormalig akkerland biedt straks niet alleen een schuilplek voor amfibieën, maar verrijkt ook het lokale ecosysteem met stilstaand water.
Pagina's
