Feed-aggregator
Kleine waterorganismen genaamd raderdiertjes blijken na hun aanpassing aan stijgende temperaturen ook beter bestand te zijn tegen kopervervuiling. Opvallend genoeg geldt dat andersom niet. Een evolutie-experiment geleid door NIOO-KNAW heeft dit aangetoond. “Inzicht in erfelijke langetermijngevolgen van stress is cruciaal voor goed onderbouwd milieubeheer en natuurherstel.”
Een wolvenspoor zegt meer dan je denkt
Een drol of pootafdruk in het bos of op de hei? Dat kan zomaar een wolvenspoor zijn. Sinds een aantal jaar leven er weer wolven in Nederland en hun sporen blijven niet onopgemerkt. Provincie Utrecht roept inwoners op wolvensporen te melden bij het landelijke Wolvenmeldpunt. De vrijwilligers van de Zoogdiervereniging gaan dit dan onderzoeken. Zo weten we waar wolven wonen en hoe ze zich gedragen.
Ottermoeder en jong vinden thuis in duingebieden Meijendel en Berkheide
De otter die eind 2024 werd waargenomen in Meijendel blijkt een vrouwtje te zijn dat afkomstig is uit de Nieuwkoopse Plassen. Dit is vastgesteld door DNA-onderzoek. En ze blijkt niet alleen te zijn: een wildcamera heeft nu ook haar jong vastgelegd.
Natuurjournaal 18 juli 2025
Zomertijd, komkommerspin en peen bloeit in witte schermen.
Levende doden #25: Europese rivierkreeft
Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een plant- of diersoort waarvoor ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de Europese rivierkreeft, die wordt verdrongen door zijn Amerikaanse soortgenoot. Een ‘invasieve exoot’ heet dat dan, maar het is de mens zelf die de vijand binnenhaalt.
Europese Commissie kritisch over Nederlandse weidevogelbescherming
De Europese Commissie heeft vandaag geoordeeld dat de maatregelen die Nederland voorstelt om de bescherming van weidevogels te verbeteren, nog altijd tekortschieten. Vorig jaar startte de Commissie een zogenoemde inbreukprocedure tegen Nederland, omdat ons land onvoldoende doet om weidevogels te beschermen.
Jonge wolven zien, droom of nachtmerrie?
Veel mensen hopen stiekem een keer een heel bijzonder dier te zien. Hoe moeilijker dat is, hoe schuwer of zeldzamer de soort, hoe groter de voldoening als het lukt. Naderhand groeit die voldoening, worden de verhalen mooier en straalt de ontmoeting van jou af, wanneer je dat aan anderen kunt vertellen. Helemaal wanneer het een wolf betreft.
Vlinders hebben dringend hulp nodig
Afgelopen weekend was de Tuinvlindertelling. De resultaten waren iets beter dan vorig jaar, maar nog steeds veel minder dan voorheen. Het gaat niet goed met de vlinders. Zag je rond 1990 nog tien vlinders op je vlinderstruik, nu mag je blij zijn als dat er vier of vijf zijn – minder dan de helft in zo'n dertig jaar tijd. Wat kunnen we doen om de vlinderstand er weer bovenop te helpen?
Gedumpte vakantievissen richten ongewild grote natuurschade aan
Ieder jaar zien onderzoekers bij RAVON hetzelfde patroon: in de vakantieperiode worden goudvissen in de natuur gedumpt. Het lijkt een goede daad om vissen vrij te laten als je er niet meer voor kan zorgen, maar de gevolgen kunnen rampzalig zijn in poelen met kwetsbare diersoorten, zoals de kamsalamander. Tijd voor code oranje – en alternatieven voor je overbodige goudvis.
Natuurjournaal 17 juli 2025
Grote keizerlibel weert pottenkijkers en grote groene sabelsprinkhaan moet ook haar ei – of tweehonderd – kwijt.
Maak kennis met zeven projecten die subsidie ontvingen voor de aanleg van bijenlandschappen
Dit voorjaar konden organisaties subsidie aanvragen voor een bijenlandschap. Deze subsidie komt vanuit het programma LIFE IP All4Biodiversity, met cofinanciering vanuit de Nationale Bijenstrategie. Inmiddels zijn de zeven organisaties die subsidie krijgen bekend. Wie zijn ze en wat gaan ze doen?
Eendagsvliegen in het gazon
"Heeft het geregend?" Dat vragen veel mensen zich vaak af. Kijk de volgende keer eens in het gazon of je de Gazonvlekplaat of een Plooirokje kunt vinden, want die vertellen je het antwoord! Deze paddenstoelsoorten verschijnen na regen, vaak dezelfde dag al. Net zo snel als ze verschijnen, verdwijnen ze ook weer, want hun levenscyclus is soms maar 24 uur.
Natuur heeft een bredere kust nodig
Door de stijgende zeespiegel aan de ene kant en bebouwing en infrastructuur aan de andere kant komt de kust in de knel. Er is nauwelijks ruimte voor natuurlijke processen, met negatieve gevolgen voor de biodiversiteit. OBN-onderzoek laat zien hoe breed de kust weer zou moeten worden.
Natuurjournaal 16 juli 2025
Exotische fijnstralen in de buurt.
Nieuwe online cursus over boerenlandvogels van Vogelbescherming Nederland
Leer alles over grutto’s, kieviten, tureluurs en andere karakteristieke Nederlandse vogels. Vogelbescherming Nederland heeft een nieuwe online cursus: ‘Boerenlandvogels in Nederland’. De cursus is geschikt voor iedereen met belangstelling voor vogels die van oudsher thuishoren in het Nederlandse boerenland, zoals de grutto, kievit, patrijs, boerenzwaluw, tureluur en scholekster.
Sleutels tot succes voor kokerjuffers en brede geelgerande waterroofkever
Kokerjuffers blijken een duidelijke voorkeur te hebben voor berkenblad als voedsel, terwijl voor de kokerbouw soortspecifieke keuzes gelden. Blad afkomstig uit vennen met een hoge pH wordt vaker geconsumeerd. Deze bevindingen bieden waardevolle inzichten voor habitatbeheer en herintroductie van de bedreigde brede geelgerande waterroofkever.
“Dit is nog maar het begin van bosherstel”
SUPERB, een belangrijk Europees bosherstelproject, loopt richting het einde in Nederland. Maar volgens projectleider Maaike de Graaf is dit nog maar het begin. Het bossymposium dat Bosgroep Zuid Nederland onlangs organiseerde, vormde de opmaat naar de toekomst van bosrevitalisering. “Door kennis, resultaten en inzichten te delen, willen we ook andere bosexperts inspireren en verder helpen."
Natuurjournaal 15 juli 2025
Dubbelganger-Dinsdag: hooiwagen is geen spin, grote trilspin geen hooiwagen.
Iets meer vlinders in razendspannende Tuinvlindertelling
Van vrijdag tot en met zondag was er weer de jaarlijkse Tuinvlindertelling. Het weer was goed en er zijn meer vlinders gezien dan de afgelopen jaren. Als we het vergelijken met de tellingen van 2009 tot en met 2016, zijn er wel veel minder vlinders geteld. Tot op het allerlaatst was het onduidelijk welke vlinder het meest geteld werd, want het veranderde om de minuut.
Muggenoverlast na hittegolf?
De eerste helft van 2025 was zeer warm en kende zeer droge periodes. Wat doet dat met het aantal muggen? Voor ons meerjarig onderzoek naar muggenoverlast roepen we mensen weer op om de mate van overlast te melden via Muggenradar.nl. Het geeft een beter inzicht in het risico op overdracht van door muggen overgedragen virussen, zoals het westnijlvirus. Dit virus is met een opmars in Europa bezig.
Pagina's
