Natuurbericht

Prachtige nachtvlinders in het voorjaar

In april beginnen de dagvlinders flink te vliegen, maar ook zijn er al een heel aantal nachtvlinders actief. Sommige daarvan zijn schitterend gekleurd. Twee daarvan, de dennenuil en de nunvlinder, zijn ook algemeen en op veel plaatsen in ons land te vinden. Je moet er alleen wel wat voor doen.

Met zijn vliegende vriend schiet Ton weidevogels te hulp

Het aantal weidevogels gaat ontzettend hard achteruit, constateert Ton Hannink tot zijn spijt. Gelukkig wordt er sinds enkele jaren letterlijk hulp ingevlogen: een drone vergemakkelijkt het zoeken naar nesten op het boerenland. De Drunenaar is een van de drie ‘drone-piloten’ bij Brabants Landschap. “Dit werk draagt eraan bij dat we een redelijk aantal jonge weidevogels toch groot krijgen.”

Teken bijten bij kinderen vaker in hoofd en nek

Voor het eerst is via Tekenradar.nl onderzoek gedaan naar waar teken bijten. Bij kinderen bijten teken zich vaker vast op hoofd en nek, en bij volwassenen vooral op de benen. Teken bijten zich minder vaak vast in de huid rond de schaamstreek. Maar als ze daar bijten, worden ze wel later dan gemiddeld ontdekt en verwijderd. Dit verhoogt de kans op de ziekte van Lyme.

Een week lang haaienonderzoek rondom Sint Maarten

In de week van 11 april doen leden van de NFSXM, de DCNA, de SCF en Beneath the Waves haaienonderzoek in de territoriale wateren van Sint Maarten. Het doel van het project is om gegevens te verzamelen over haaien rondom Sint Maarten en om de deelnemers te trainen in echografietechnologie, om later te bepalen of de Sababank een broedgebied is voor tijgerhaaien .

Stand van lente nu vergelijkbaar met vijftig jaar geleden

We hadden een vroege voorlente, maar door de hele koude april verliep de ontwikkeling in de natuur de afgelopen weken tergend traag. De planten komen inmiddels zeer laat in bloei. De huidige timing is vergelijkbaar met het gemiddelde van vijftig jaar geleden en dat zijn we niet meer gewend. Een mooie kans voor het Natuurkalenderonderzoek. Geef ook jouw eerstelingen door.

Identiteit van waaierworm na veertien jaar bekend

In 2006 ontdekten sportduikers in de Oosterschelde een voor Nederland nieuwe, kleine witte waaierworm. Binnen- en buitenlandse experts wisten die destijds niet op naam te brengen. Nu, veertien jaar later, lukte dat wel. De nieuwe soort is Parasabella langerhansi, de Knikwaaierworm.

Aantal neushoorns in Nepal groeit met 16 procent

De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021, die liep van 22 maart tot 10 april.

Zul je net zien, geen bij te zien

Jong en oud kan bijdragen aan onderzoek naar de wilde bijen en helpen deze deels bedreigde diergroep te beschermen. Hoe? Door dit weekend mee te tellen voor de Nationale Bijentelling. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat als geen bij zich laat zien?

Natuurinclusiever boeren en kringlopen sluiten? Provincie Gelderland helpt boeren zoals Frank

Provincie Gelderland wil met nieuw beleid gangbare boeren ondersteunen naar onder andere een natuurvriendelijker manier van werken, het sluiten van kringlopen (verminderen van verliezen) en het verlagen van uitstoot van stikstof of ammoniak. De grote groep boeren wordt aangemoedigd om zowel grote als kleinere stappen te zetten. Zoals melkveehouder Frank Lankhorst, die het roer rigoureus omgooide.

Nederland in top vijf EU-landen met meeste importproducten gelinkt aan ontbossing

Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland waren binnen de EU tussen 2005 en 2017 samen verantwoordelijk voor tachtig procent van de import van grondstoffen gelinkt aan ontbossing. In die periode is gemiddeld elk jaar vijf miljoen hectare (groter dan de oppervlakte van Nederland) natuur in tropische gebieden omgezet voor landbouwproductie.

Wat te doen met exotische eekhoorns?

Nederland is een koploper in het houden van uitheemse eekhoorns. Bij ontsnapping kan een populatie in het wild ontstaan, zoals in het Verenigd Koninkrijk. Daar verdringt de grijze eekhoorn de inheemse eekhoorn. Invasieve exoten blijken één van de belangrijkste bedreigingen voor de biodiversiteit wereldwijd. Het houden van bepaalde soorten is daarom verboden. Wat te doen met exotische eekhoorns?

Met belevingsapp MEES op weg naar een schonere, stillere leefomgeving

Je fietst door de provincie Utrecht. Onderweg denk je: hier kan het best wat groener of minder druk. Straks kun jij dat in een app direct melden. De provincie Utrecht, het RIVM en studenten van Hogeschool Utrecht ontwikkelden de MEES Belevingsapp. Met jouw mening over je leefomgeving gaat de provincie Utrecht aan de slag. Op weg naar betere fietsroutes en stiltegebieden waar het écht stil is.

De Canadese commerciële zeehondenjacht 2021 is van start gegaan

... ondanks de pandemie, publieke verontwaardiging en een sterke afname van de vraag. Daarbij zijn zeehonden nu in een groter gevaar dan ooit door klimaatverandering en verlies van leefgebied. Lees hier meer over de bedreigingen voor zeehonden en de wetenschappelijk onderbouwde strategieën die we uitvoeren om een verschil te maken voor deze geliefde diersoort – en hoe je kunt helpen.

Corona-attentie voor vrijwilligers

Nauwelijks 'live' contact en veel afgezegde bijeenkomsten. Zo'n pandemie hakt er in. Toch blijven vrijwilligers trouw en actief. Om ze een hart onder de riem te steken en te bedanken, bracht Stichting ANEMOON een boekje uit. Daarin worden de doelsoorten nu eens heel anders belicht, onder het motto 'juist nu iets luchtigs'.

Eindelijk is ‘ie er: de Nederlandse veldgids voor lieveheersbeestjes!

Lieveheersbeestjes behoren tot de bekendste en populairste insecten van Nederland. Ze zijn kleurrijk, doen niemand kwaad en helpen je tuin te beschermen tegen bladluizen. Toch was er nog nooit een volledige en complete Nederlandstalige veldgids verschenen. Met het verschijnen van de ‘Veldgids Lieveheersbeestjes voor Nederland en Vlaanderen’ is daar eindelijk verandering in gekomen.

Pagina's