Natuurbericht

Knallend rood bij de vijver

Wie nu bij de vijver gaat kijken en daar rustig de tijd voor neemt, kan zo maar iets heel bijzonders meemaken. Maak het jezelf gemakkelijk, pak er een stoel bij en speur de vijverranden af. Kijk goed tussen de planten en bekijk de stengels die boven het water uitsteken. Wie weet heb je het geluk om het uitsluipen van een knallend rode verschijning te volgen: de vuurjuffer.

Hoe goed ken jij onze leefomgeving? Test jouw kennis met het nieuwe Atlas-spel!

Hoe goed ken jij de Nederlandse leefomgeving? Het team van Atlas Leefomgeving ontwikkelde samen met Sogelink Nederland het Atlas-spel. Via dit spel kunnen mensen op een leuke en interactieve manier kennismaken met de Atlas-kaarten én iets leren over Nederland. Welke provincie heeft bijvoorbeeld het grootste Werelderfgoedgebied van Nederland? Speel het Atlas-spel en test je kennis!

Nederland moet leren leven met vuur

In Nederland komen natuurbranden steeds vaker voor. Soms zijn ze groot en moeilijk te stoppen. Toch wordt het risico nog vaak onderschat. Volgens expert Cathelijne Stoof van Wageningen University & Research moeten we – net als met water – ook leren leven met vuur. Daarvoor hebben we internationale kennis nodig.

Samen bouwen aan een rijk cultuurlandschap

Landschapselementen zoals heggen, houtwallen, poelen en boomgaarden leveren een bijdrage aan biodiversiteit, waterbeheer en erfgoedbehoud. Daarmee zijn ze van waarde voor planten, dieren en mensen. Het is hoog tijd om de landschapselementen, en daarmee de biodiversiteit, terug te brengen in ons land. Een nieuwe infographic laat zien wat landschapselementen ons opleveren.

De redding voor het beekdal: zand, grind en hout in de beek

Ophogen van beekbodems met zand, grind en dood hout blijkt een enorm succesvolle manier om verdroogde beekdalen te herstellen. De ervaringen uit negen herstelprojecten vormen de basis van een nieuwe OBN-brochure met tips voor beheerders van andere beekdalen.

De offers van vogelouders

Van baby tot puber, iedere fase in de opvoeding van een kind vraagt aandacht en hard werken. Voor vogels is dat niet anders. Een paar indrukwekkende, ontroerende of vieze voorbeelden van offers die vogelouders brengen voor hun kinderen.

Verspreidingsmechanisme Jakobskruiskruid uitgepluisd

De zaden van Jakobskruiskruid hebben de reputatie mijlenver weg te waaien en vervolgens akkers, weiden en bermen te overwoekeren. In hoeverre doet het pluis zijn reputatie eer aan? We zetten de feiten voor je op een rij.

Wat maakt het coulisselandschap van de Noardlike Fryske Wâlden zo aantrekkelijk voor broedvogels?

Dat de Noardlike Fryske Wâlden aantrekkelijk zijn voor broedvogels, ontdekte Ernst Oosterveld in 2012 toen hij met Altenburg & Wymenga en Landschapsbeheer Friesland een groot onderzoek deed naar de biodiversiteit van het coulisselandschap. "We bestudeerden vleermuizen, mossen, varens, planten van schrale groeiplaatsen, bramen, rozen, nachtvlinders en broedvogels in de singels en de wallen."

Wadvogels in 36 landen tegelijk geteld - Nieuwe rapportage over ontwikkelingen van wadvogelpopulaties

Veel noordelijk broedende steltlopers nemen in aantal af of verschuiven met hun winterverspreiding naar het noorden. Dat blijkt uit de nieuwste rapportage van de flyway-telling, die door Sovon wordt gecoördineerd namens het Wadden Sea Flyway Initiative. Iedere drie jaar worden de aantallen wadvogels langs de Oost-Atlantische trekroute tussen het Arctisch gebied en Zuid-Afrika simultaan geteld.

Expeditie Kruisberg: stekelige nostalgie

Flink doorstappen en klimmen. Een expeditie in Noord-Holland in de voetsporen van een halve eeuw geleden. Met als hoofdvraag: leeft dat oogappeltje er nog?

Plant & mens: doorwaskervel

Nog even en het bladerdek van de witte paardenkastanje aan de Witte Singel is helemaal gesloten. De stralend lichtgroene boomspiegel, gevuld met doorwaskervel, zal snel naar lichtbruin verkleuren: de bloeitijd van deze tweejarige plant is voorbij. De reusachtige boom, geplant in 1841, laat pas volgend voorjaar weer groei en bloei onder z’n dichte kroon toe.

Onderzoek naar de ontwikkeling van enkele droogvallende mosselbanken in de Nederlandse Waddenzee

Jaarlijks wordt door Wageningen Marine Research gerapporteerd over de ontwikkeling van enkele droogvallende mosselbanken. In de meest recente rapportage wordt de situatie tot en met 2023 beschreven. Uit het onderzoek blijkt dat een deel van de nieuw gevormde mosselbanken uit kunnen groeien tot stabiele structuren, die zich decennia kunnen handhaven op min of meer dezelfde plek.

Doe een ‘Oevercheck’ en draag bij aan onderzoek!

Door mee te doen aan de Oevercheck tussen 15 mei en 15 september draag je bij aan kennis over de staat van de natuur. Dat is juist nu extra belangrijk, omdat het niet goed gaat met de Nederlandse biodiversiteit. Meedoen is niet alleen belangrijk, het is ook nog eens leuk: je ontdekt de natuur van dichtbij! Je leert 23 oeverplanten herkennen die vertellen over hoe het met de oever gaat.

Haaien en roggen maken gebruik van windparken

Nieuw onderzoek van Wageningen University & Research laat zien dat windparken op zee niet alleen energie opwekken, maar ook een rol kunnen spelen in het beschermen van zeeleven. In en rondom Nederlandse windparken werden meerdere haai- en roggensoorten aangetroffen, op basis van sporen van DNA in het zeewater.

Pagina's