Natuurbericht

Provincie Utrecht bouwt nieuw ecoduct met duurzamer beton

Momenteel werkt de provincie Utrecht aan de bouw van een nieuw ecoduct ten zuiden van Maarsbergen aan de N226. Bij de bouw wordt sterk ingezet op duurzaamheid, zoals minder gebruik van materialen en het toepassen van eerder gebruikte materialen en een duurzamere betonsoort. Het is de eerste keer dat dit type beton wordt ingezet bij een weg van de provincie Utrecht.

Stichting Beek&Bos: meebewegen met de realiteit

In de serie ‘De groene ambitie: herstel van bos’ gaat de provincie Noord-Brabant met verschillende mensen in gesprek die een aanvraag hebben gedaan voor de subsidie ‘Boscompensatieregeling buiten het Natuurnetwerk Brabant’. Hoe start je zo’n project, wat motiveert hen en waar lopen ze tegenaan? Aan het woord: Joost van Beek van Stichting Beek&Bos.

Ons Nederlandse voedselsysteem: puzzelstukjes op zijn plaats

Het voedselsysteem is een grote puzzel: zoveel stukjes en onderdelen dat het lastig te begrijpen is hoe ze in elkaar passen. Met het onderzoek 'Solving the Great Food Puzzle' biedt WWF inzicht in de factoren die het meeste bijdragen aan transformatie naar een duurzame voedselproductie en -consumptie. Corné van Dooren, adviseur duurzaam eten bij WWF, schreef een blog over het rapport.

Dennenprocessierups nadert de Nederlandse grens

Vlinders van de dennenprocessierups zijn recent waargenomen in drie provincies in België, waaronder Luik, niet ver van de Nederlandse grens. Het is niet uitgesloten dat de eerste vlinders Nederland al hebben bereikt. Dennenprocessierupsen verpoppen altijd in de grond, wat de kans op contact met de vele brandharen vergroot. Vooral als ze lang over de grond lopen, zoekend naar een geschikte plek.

Natuurjournaal 13 september 2024

Bouw je eigen egelhuis of tel egels tijdens de egeltelling! Op vrijdag de dertiende aandacht voor de zwarte kraai, die onterecht bekend staat als onheilsbrenger.

Bedrijventerrein Voorsterpoort in Zwolle heeft met hulp van gemeente Zwolle, Climate Campus en Natuur voor Elkaar de omgeving vergroend. “Nu maar hopen dat meer gemeentes dit samen met bedrijven oppakken, want een groene omgeving is echt gezonder voor...

Bedrijventerrein Voorsterpoort in Zwolle heeft met hulp van gemeente Zwolle, Climate Campus en Natuur voor Elkaar de omgeving vergroend. “Nu maar hopen dat meer gemeentes dit samen met bedrijven oppakken, want een groene omgeving is echt gezonder voor de werknemers én de natuur”, aldus Arjan Broer van Natuur voor Elkaar.

Resultaat na inspanning: ecologische verbindingszone in het Paterswoldsemeergebied

De inrichting van natuur kost tijd, geld en de inzet van veel hersencapaciteit en vele handen. Wat een voldoening geeft het dan wanneer er resultaat van al die inspanning zichtbaar wordt. Een jaar na de oplevering van de Ecologische Verbindingszone bij het Paterswoldsemeergebied, waarvan de ontwikkeling zo'n tien jaar heeft geduurd, zijn de eerste tekenen van succes gesignaleerd.

Kennisdag Ecologisch Bermbeheer over innovaties

Er is gelukkig steeds meer aandacht voor biodiversiteit bij het beheer van bermen, groenstroken en watergangen. Dat is belangrijk, want daar liggen kansen om iets tegen de sterke achteruitgang te doen. We zien steeds meer innovaties, bijvoorbeeld op technisch gebied. Innovaties staan centraal op de Kennisdag Ecologisch Bermbeheer op 19 september.

Natuurjournaal 12 september 2024

Hop hop hop! Denk jij bij deze soort als eerste aan de plant of de vogel? Vandaag staan ze allebei in het zonnetje.

Herstel van 130 hectare bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden

De Elster Buitenwaarden, gelegen langs de Nederrijn tussen Rhenen en Elst, is een Natura 2000-gebied en onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Dit natuurgebied, dat nu voldoet aan de doelen van het Natuurnetwerk Nederland, Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Water, werd op 4 september feestelijk geopend.

Kabinet negeert achteruitgang natuur

Provincies hoeven van het nieuwe kabinet niet verder met de huidige programma's om de natuur te herstellen en het stikstofprobleem aan te pakken. Dit melden bronnen aan het NOS. Ook zou het kabinet Schoof stoppen met het zogeheten Nationaal Programma Landelijk Gebied.

Levende potgrond, levend veen

In de kassen van de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoekt Stichting Bargerveen turfvrije potgrond, gemaakt van lisdodde. Deze potgrond werkt anders dan de huidige gangbare varianten. Als deze lisdodde duurzaam wordt geteeld, draagt het gebruik hiervan bij aan het verminderen van zowel bodemdaling als broeikasgasuitstoot uit veengebieden.

Egel gezien? Geef het door tijdens de jaarlijkse Egeltelling 13, 14 en 15 september

Misschien zit er wel een bij jou in de tuin, of lopen ze in de buurt. Op de aanwezigheid van egels mag je trots zijn. Een egel is namelijk niet alleen schattig, maar ook erg nuttig. Tijdens de jaarlijkse Egeltelling op 13, 14 en 15 september staat de egel in de schijnwerpers. Hoe gaat het met de egel en waar komen egels voor? Geef ook jouw waarnemingen door en help mee deze vragen te beantwoorden.

Oog voor het originele karakter van het Polferbos in hartje Valkenburg

Midden in Valkenburg ligt het Polferbos, een oud bos gekarakteriseerd door steile hellingen en unieke steilwanden van mergel. Samen met de beheerder lopen we een rondje, om te zien welke maatregelen er nu zijn genomen om de wanden en het bos weer veilig en biodivers te maken.

Oehoe blijft toenemen in Nederland

Het aantal broedende oehoes in Nederland blijft toenemen. In 2024 is een recordaantal van 101 territoria vastgesteld door de Oehoewerkgroep Nederland. De verwachting is dat het aantal oehoes de komende jaren nog verder zal toenemen.

Geweldig veel dagpauwogen! Maakt dit het vlinderjaar weer goed?

Eindelijk kunnen we weer genieten van vlinders in de tuin. Vooral de spectaculair gekleurde en grote dagpauwogen zijn er volop en als er nog bloeiende planten in je tuin zijn, kun je ze haast niet missen. Ook atalanta, groot koolwitje, landkaartje en bont zandoogje zijn er veel. Zal deze nazomerpiek het vlinderjaar 2024 goed kunnen maken?

Week van de overblijvende hardbloem

Zolang je geen doorgewinterd florist bent, is de kans groot dat je nog nooit van de overblijvende hardbloem hebt gehoord. De kans dat je hem ooit hebt gezien, is ook gering, want hij is erg klein met weinig opvallende bloemetjes. Bovendien is hij tegenwoordig zeer zeldzaam. Toch gaat er achter dit onbekende plantje een erg interessant verhaal schuil. Het is de week van de overblijvende hardbloem!

Pagina's