Natuurbericht

Hoe komt een vlinder de winter door? #5

De winter is een tijd dat de meeste insecten en ook de meeste vlinders niet actief kunnen zijn. De lage temperaturen en het gebrek aan voedsel maken dat ze in winterrust gaan. Hoe ze dat doen, is per soort verschillend. Er zijn dagvlinders die als eitje overwinteren, maar andere weer als rups, pop, vlinder of zelfs helemaal niet en die wegtrekken. Vandaag wat trekvlinders.

Steenmeel strooien tegen verzuring, helpt dat?

Boven de Limburgse heide van Maasduinen vlogen de helikopters enkele weken geleden af en aan. Om steenmeel te strooien. Bij heide lijkt dat te werken tegen door stikstof veroorzaakte bodemverzuring. Waarom passen we die methode niet ook toe bij bossen die er door een verzuurde bodem slecht voor staan? Bosadviseur Erwin Al legt het uit.

Boomvalk Lex: van de Roer tot de Okavango en weer terug

Al decennia neemt de boomvalk af in ons land en eigenlijk weten we niet goed waarom. Vanaf 2021 zijn in Limburg enkele boomvalken gezenderd en weten we meer over het landschapsgebruik van deze vogels. Het jaar 2024 bracht een nieuwe primeur: een van de in 2023 gezenderde boomvalken kwam terug uit Afrika en gaf ons daarmee een gedetailleerd inkijkje in zijn trekroutes en overwinteringsgebied.

Nationale Boomfeestdag-plantseizoen 2024 van start

Woensdag 20 november 2024 vieren we in heel de Nederland de zevenenzestigste editie van de Nationale Boomfeestdag. Tijdens deze groene feestdag stappen in heel Nederland duizenden leerlingen het klaslokaal uit en de woonwijk of de natuur in om bomen te planten.

Natuurjournaal 20 november 2024

Het Natuurjournaal staat vandaag in het teken van de Boomfeestdag. Dit jaar zullen ongeveer honderdduizend kinderen een boom planten.

Onderzoek onder zee-ijs biedt verrassende inzichten

Onderzoekers zijn in september teruggekeerd van een expeditie naar de centrale Arctische Oceaan aan boord van RV Polarstern. Tijdens deze reis verzamelden ze belangrijke monsters om het onderzoek naar Arctische kabeljauw voort te zetten en meer inzicht te krijgen in de verspreiding van vis in het gebied.

Kijkje in het leven van een alk

Met wat geluk en volharding kun je alken vanaf oktober tot april langs de Nederlandse Noordzeekust zien. Een groot deel van hun leven zien wij niet, zoals het bijzondere gedrag in de kolonie of op de oceaan. Onderzoekers wel en hebben veel moeite gedaan om ze goed te observeren en daardoor veel over het gedrag van alken ontdekt.

Natuurjournaal 19 november 2024

Geniet van zwermende spreeuwen bij zonsondergang en wat is de ideale situatie voor een 'Indian summer'?

Deze boeken maken kans op de Natuurboekenprijs 2024

Op de shortlist van de prijs voor het beste natuurboek staan dit jaar zes titels. Dat is gisteren bekend gemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels. Het winnende natuurboek wordt op zondag 1 december bekendgemaakt tijdens een feestelijke uitzending van Vroege Vogels.

De dunbekwulp is nu officieel uitgestorven

Vogelaars vermoedden het al een tijdje, maar vanaf nu is het officieel: de dunbekwulp is uitgestorven. Deze watervogel kwam voor in Europa, West-Azië en Noord-Afrika, maar is nu alleen nog maar in musea te zien.

Hoe komt een vlinder de winter door? #4

De winter is een tijd dat de meeste insecten en dus ook de meeste vlinders niet actief zijn. De lage temperatuur en het gebrek aan voedsel maken dat ze in winterrust gaan. Hoe ze dat doen is per soort verschillend. Er zijn dagvlinders die als eitje overwinteren, maar anderen doen dat als rups, pop, vlinder of zelfs helemaal niet en wegtrekken. Vandaag aandacht voor vlinderoverwinteraars.

Week van de dennenslijmkop

Veel paddenstoelen hebben in een bepaalde periode in het jaar hun toptijd. Gewone zwavelkop kun je het hele jaar vinden, morieljes vind je in de lente, hanenkam vaak al in de zomer, en veel soorten in de herfst. Er zijn er zelfs die een voorkeur hebben voor de winter. Dennenslijmkop verschijnt op de grens van herfst en winter. Daarom is het nu de week van de dennenslijmkop.

Natuurjournaal 18 november 2024

Glanskoppen blijven ook in de winter in Nederland en hebben een bijzondere relatie met beukenbomen die nu prachtig gekleurd zijn.

Plant & mens: wilde indigo

De meeste pigmenten die stoffen of verf kleur geven worden vandaag de dag industrieel geproduceerd. Toch wordt er nog met veel plezier en vakmanschap met verfplanten geverfd. Onder meer wede en indigo zorgen voor mooi blauw. Wilde indigo, ook wel valse indigo genoemd, kun je in je eigen tuin kweken en oogsten.

Natuurjournaal 17 november 2024

Gewone glimmerinktzwammen staan niet alleen in het bos en heksenboter is een mysterieuze verschijning.

Bescherming van riffen om haaien te beschermen

Een recent onderzoek uitgevoerd in het Man of War Shoal Marine Park in Sint Maarten heeft waardevolle inzichten opgeleverd in de biodiversiteit van rifvissen en de aanwezigheid van bedreigde haaiensoorten. Door het gebruik van baited remote underwater video-systemen (BRUV’s) verzamelden onderzoekers gegevens over het zeeleven, zowel binnen als buiten het park.

Levende doden #9: De eikelmuis

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de eikelmuis, een zoogdiertje dat leeft in de struiken en een gevarieerd dieet heeft, en de dupe dreigt te worden van bestuurlijke corruptie.

Pagina's