Feed-aggregator

Strandwacht jut fossiel barnsteen

Natuurbericht -

Barnsteen vinden op het strand maakt mensen al sinds de oertijd gelukkig. In de winter is de kans iets groter, zeker op de Wadden, maar het kan altijd en overal aanspoelen. Op 25 februari vonden strandwachters tijdens de aanspoelselmonitoring meerdere stukjes bij IJmuiden.

Plant & insect: slangenkruid

Natuurbericht -

Zomervakantie aan zee. Het eerste wat we deden is kijken of het slangenkruid er nog stond. We werden nooit teleurgesteld: direct naast het hotel stonden toefjes harige, stoffige planten met onwerkelijk blauwe bloemen.

Wereldwijde koraalbleking aan de gang 

Natuurbericht -

Er is momenteel sprake van een wereldwijde massale koraalbleking, de tweede wereldwijde bleking van dit decennium. Experts van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en International Coral Reef Initiative (ICRI) voorspellen dat deze ernstiger zou kunnen zijn dan die van vorig jaar.

Ook broedvogels houden van de Wadden

Natuurbericht -

Vogels die op het strand broeden, met name kwetsbare vogels als de dwergstern en bontbek- en strandplevier, hebben het moeilijk. Nu de zon zich weer vaker laat zien, ligt verstoring op de loer. Bijvoorbeeld op het strand door recreanten en loslopende honden. Vogels die het van rust en open vlakten moeten hebben, komen daardoor in steeds grotere problemen.

De eerste gedocumenteerde drijfjacht op grienden in Nederland

Natuurbericht -

Op 9 april 1825 vond op Tholen een massastranding van grienden plaats. Op basis van informatie uit museumcollecties is een zo compleet mogelijke reconstructie gemaakt van wat er nadien met de dolfijnachtigen is gebeurd. Daaruit blijkt dat het een opportunistische drijfjacht betrof.

Eikenprocessierups heeft vroeg brandharen

Natuurbericht -

Rond deze tijd krijgen de eikenprocessierupsen brandharen en gaan ze nesten vormen. Ze zijn er vroeg bij. We verwachten een lage plaagdruk door het lage aantal vlinders dat vorig jaar geteld is. Het blijft afwachten of dit jaar rupsen van voorgaande jaren uit grondnesten komen. Vanaf deze week kunnen vrijwilligers, gemeenten en boombeheerders de plaagdruk op de kaart zetten.

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

Natuurbericht -

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. Op sommige plekken in ons land viel door regen en onweersbuien tot wel 70 millimeter water in een kort tijdsbestek. Is dit het ‘nieuwe normaal’?

Goed nieuws voor grutto’s: geen vliegveld bij Montijo, Portugal

Natuurbericht -

De Portugese regering ziet definitief af van Montijo als locatie voor een nieuw vliegveld bij Lissabon. Dat is goed nieuws voor de honderdduizenden vogels die in de monding van de Taag broeden, foerageren en rusten tijdens de jaarlijkse trektochten tussen hun broedplek en hun overwinteringsgebied. Ook Nederlandse grutto’s maken gebruik van dit Natura 2000-gebied.

Zwervende pantserjuffer profiteert van droge zomers

Natuurbericht -

De zwervende pantserjuffer is een beetje een mysterieuze soort. De naam zegt het al: hij zwerft. Je kunt hem dus treffen op plaatsen waar je hem niet verwacht. Vorig jaar, in 2023, was dat meer dan ooit het geval. Dit heeft te maken met het veranderende klimaat, met opwarming en weersextremen. Deze juffer heeft namelijk geen probleem met extreem droge zomers.

Groene Bondgenoten steunt vrijwilligers met Stimuleringsfonds

Natuurbericht -

Na een succesvolle eerste ronde van het Stimuleringsfonds van Groene Bondgenoten is de tweede ronde gestart. Het fonds is door Groene Bondgenoten in het leven geroepen om samenwerking tussen vrijwilligersgroepen te stimuleren en hun activiteiten voor een betere kwaliteit van de groene leefomgeving financieel te ondersteunen. Niet alleen in beschermde natuurgebieden, maar juist ook daarbuiten.

Ontwikkelingskansen voor hoogveenbossen in het Weerterbos

Natuurbericht -

In het Weerterbos komt het zeldzame bostype Hoogveenbos voor. Deze bossen worden gekenmerkt door een hoge bedekking van veenmossen op natte, basenarme en zure standplaatsen. De kwaliteit van de hoogveenbossen staat onder druk door verdroging, en daarom doet Stichting Bargerveen, in opdracht van het Limburgs Landschap, onderzoek naar de ontwikkelingskansen van de hoogveenbossen in het Weerterbos.

Uit het juiste hout gesneden: duurzame bestemming voor kwaliteitshout

Natuurbericht -

Eind februari vond de 28e editie van de Nederlandse Rondhoutveiling plaats. Een veiling in het leven geroepen om mooie stammen van dit natuurproduct een duurzame bestemming te geven, en de aanbieder een goede prijs. Het hout gaat naar meubelmakers, houtkunstenaars en restaurateurs die er de mooiste creaties van maken. Welke stammen zijn geschikt en kun je daar als boseigenaar rekening mee houden?

Pagina's

Abonneren op NatuurFront aggregator