Feed-aggregator

Wisent helpt bij terugdringen exoten @ARKNatuur

Natuurbericht -

Op de Slikken van De Heen lopen sinds begin dit jaar wisenten en rode geuzen, samen met konikpaarden. De grote grazers helpen de verruiging in het natuurgebied terug te dringen en zo het halfopen landschap duurzaam te behouden. Daarnaast overwoekeren adelaarsvarens het grasland en rukken exoten als reuzenberenklauw en dijkviltbraam op. De grote grazers maken hier echter korte metten mee.

De Plastic Pledge voor de toerismebranche: één jaar later @wnfnederland

Natuurbericht -

Sinds 26 september 2019 tekenden tweehonderd bedrijven en toerisme-organisaties de International Tourism Plastic Pledge. Een initiatief van MVO-Nederland gesteund door WWF. We zien meer en meer plastic in de natuur en op onze vakantiebestemmingen en dat willen we niet. Vol energie en goede moed ging iedereen aan de slag om de plasticvervulling te stoppen. Maar toen kwam corona....

Gegevens Vogelatlas bewijzen hun waarde in onderzoek naar virussen @Sovon

Natuurbericht -

Een groep van onderzoekers, aangevoerd door Wageningen University & Research, gebruikte onder andere de gegevens van de Vogelatlas van Sovon om risico’s op uitbraken van zes virussen in kaart te brengen. De groep publiceerde de kaarten in het tijdschrift Parasites & Vectors. Met deze kennis kunnen uitbraken sneller worden opgespoord.

Vleugelslak als graadmeter voor oceaanverzuring @museumnaturalis

Natuurbericht -

Vleugelslakken zijn zeedieren die worden beschouwd als indicatoren voor de beoordeling van de gevolgen van oceaanverzuring. Onderzoekers van Naturalis en internationale collega’s hebben nu aangetoond dat vleugelslakken veel ouder zijn dan gedacht; ze waren er al tijdens het Krijt (ruim 100 miljoen jaar geleden). Mogelijk zijn ze dus minder kwetsbaar voor oceaanverzuring dan we nu denken.

Oesterbank boven Schiermonnikoog wemelt van nieuw leven @wnfnederland

Natuurbericht -

Op 22 en 23 september bezochten duikende onderzoekers de door WNF en ARK Natuurontwikkeling aangelegde oesterbank bij de Borkumse Stenen, een zeegebied in de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. De oesters die in 2018 zijn uitgezet, kregen in 2019 al nakomelingen. Dit jaar werd vastgesteld dat veel van de oesters nog in leven zijn en dat er weer een nieuwe generatie is voortgebracht.

#Vleermuizen vaak onbedoeld #slachtoffer van #lijmvallen

Natuurbericht -

Met enige regelmaat worden vleermuizen aangetroffen als slachtoffer van lijmband aan bomen en vliegenplakstrips in stallen. Lijmbanden en plakstrips worden gebruikt om plaaginsecten te bestrijden. Helaas zijn vleermuizen en vogels vaak ongewenste bijvangst bij het gebruik van deze lijmvallen. Daarnaast blijven ook nuttige insecten, andere geleedpotigen en zelfs huisdieren aan lijmvallen plakken.

Bodemdierendagen 2020: Klein maar groots!

Natuurbericht -

Van 25 september tot en met 7 oktober is het tijd voor een 'grote' editie van de landelijke bodemdierendagen. Iedereen kan meehelpen om samen te ontdekken hoe het met dat belangrijke maar onderbelichte bodemleven gaat. Je hoeft niet ver weg: het kan in je eigen tuin, het park om de hoek of op het schoolplein. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor de grootse taken van die kleine dieren.

Wat doe je als je de buxusmot in je tuin hebt?

Natuurbericht -

Een zwart-witte vlinder die niet in de vlinderboeken staat: de buxusmot. Deze nieuwkomer uit Azië liet zich voor het eerst in Europa zien in 2006. Sinds 2018 is heel Nederland met deze vlinder 'besmet'. Waar komt deze vlinder vandaan? En wat als je hem in je tuin hebt?

Paddenstoelenvergiftigingen en hoe voorkom je die

Natuurbericht -

De herfst is inmiddels weer begonnen en dat is bij uitstek het seizoen van de paddenstoelen. Jaarlijks zijn er ook weer verhalen over paddenstoelenvergiftigingen in de media. Dit natuurbericht zet feiten op een rijtje en geeft adviezen om acute vergiftigingen als gevolg van het consumeren van in het wild groeiende paddenstoelen te voorkomen.

Jonge Nederlandse rode wouwen in eerste levensfase vaak in Duitsland

Natuurbericht -

GPS-data van jonge rode wouwen uit Nederland laat na het eerste jaar van de studie zien dat de vogels in het broedseizoen vooral de geboorteregio’s gebruiken. Daarnaast bezoeken ze gebieden in buurlanden, waaronder Duitsland en België. Tot dusver opgetreden sterfte duidt op veelal onnatuurlijke doodsoorzaken, zoals verstoring, verkeersslachtoffers en aanvaringen met windturbines.

Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups voor derde jaar succesvol in Westerveld

Natuurbericht -

Het stimuleren van natuurlijke vijanden resulteerde in maximaal 75 procent minder eikenprocessierupsnesten en voorkwam overlast. Van de aangetroffen nesten bleek 80 procent volledig leeg gevreten door vogels of volledig geparasiteerd te zijn. Voor het eerst is de activiteit van sluipvliegen merkbaar geweest. Mits goed aangepakt kunnen natuurlijke vijanden de eikenprocessierups beheersbaar houden.

Uitslag Spinnentelling 2020

Natuurbericht -

Afgelopen weekend werd de ‘Spinnentelling 2020’ gehouden. De top drie is exact hetzelfde als vorig jaar: 1. kruisspin, 2. grote trilspin en 3. venstersectorspin. De kruisspin is voor de achtste keer op rij de winnaar, maar de spin vertoont wel een duidelijk afname over de jaren heen. Er zijn twee opvallende nieuwkomers gezien: de valse wolfspin en de marmertrilspin.

Kolibrievlinders weer overal te zien

Natuurbericht -

Niet zeldzaam, maar wel erg leuk: de kolibrievlinder! Met de vleugels snel bewegend staat hij stil voor een bloeiende bloem. Met zijn lange roltong, die net op een gekromde snavel lijkt, zuigt hij nectar op. Fascinerend om te zien!

Slikkige oevers: een uniek rivierbiotoop

Natuurbericht -

Het rivierengebied heeft een geheel eigen flora. Vooral in de buitendijkse gebieden langs ongestuwde riviertrajecten groeien planten die buiten het rivierengebied zo goed als afwezig zijn. Slikkige oevers vormen een voor het rivierengebied uniek biotoop. Vegetaties van slikkige oevers zijn de laatste decennia veel algemener geworden. In de nazomer zijn deze vegetaties het best ontwikkeld.

Zomertortel Jos op weg naar Afrika: Frankrijk nu veilig, maar komt hij Spanje door? 

Natuurbericht -

Gezenderde zomertortel ‘Jos’ uit de Zak van Zuid-Beveland is onderweg naar Afrika. Inmiddels is hij door Frankrijk heen gevlogen. Dankzij lobby van Vogelbescherming (wij vroegen onder andere uw hulp om een publieksconsultatie in Frankrijk in te vullen) is daar vorige week besloten om de jacht dit jaar stil te leggen. Voor Jos is dat nipt op tijd, voor zo’n 7.000 andere zomertortels te laat.

Pagina's

Abonneren op NatuurFront aggregator