Feed-aggregator

BBB baseert beleid op halve waarheden en hele leugens

Natuurbericht -

Op 29 maart stuurde Staatssecretaris Rummenie, die verantwoordelijk is voor bescherming en herstel van natuur, een brief over natuurbeleid naar de Tweede Kamer. Daarin staan voorstellen die de effectiviteit van het natuurbeleid ondermijnen. De maatschappelijke kosten ervan lopen inmiddels in de miljarden, terwijl de natuur verder achteruitgaat en boeren vastzitten in een uitzichtloze situatie.

Wandelen tussen de vogels

Natuurbericht -

Een unieke kans op een onvergetelijke ervaring. Ga mee wandelen met een excursieleider tijdens de Nationale Vogelweek van 10 tot en met 18 mei 2025. Wil je het liefst alleen zijn in de natuur? Ga dan zelf op pad met deze praktische tips.

Dode dieren voor natuur van levensbelang

Natuurbericht -

Jaarlijks worden tussen de 10.000 en 12.000 wilde dieren, voornamelijk reeën, aangereden. Het belang van dit zogeheten ‘valwild’ in de natuur is groot, en kan zelfs predatie van wolven op schapen verminderen.

Heel Holland Zakt: prijsvraag

Natuurbericht -

Kan een 1 aprilgrap niet meer? Daar ziet het wel naar uit. De tijden zijn nogal veranderd. Kranten, fact-checkers, andere raadgevers (en Arjen Lubach) vinden: niet doen, niet leuk. Een prijsvraagje dan? Daarover zijn nog weinig kritische geluiden.

Schubben & Slijm: een nieuwe podcast over onze onderwaterwereld

Natuurbericht -

Vanaf 31 maart start Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland met een nieuwe podcast: “Schubben & Slijm”. In deze tweewekelijkse podcast vraagt presentator Maarten Bruns gasten de schubben van het lijf over onze prachtige onderwaterwereld en de planten en dieren die daarin leven.

Hoe wordt jouw tuin insectenvriendelijk?

Natuurbericht -

De lente breekt aan en het wordt langzaam warmer, dus tijd om van onze tuinen te genieten. En niet alleen van de tuin, maar ook van de insecten die er voorkomen. Veel insecten hebben het moeilijk. Wat kun jij daaraan doen? Kars Veling, projectleider bij De Vlinderstichting, legt het in de podcast Toekomst voor Natuur uit aan de hand van zijn eigen tuin.

We verwijderen teken sneller dan tien jaar geleden

Natuurbericht -

Nederlanders verwijderen teken sneller dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Tekenradar.nl. In 2024 werd de helft van de teken binnen elf uur verwijderd. In 2014 was dit nog binnen veertien uur. Het is belangrijk dat deze tijd kort is. Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme.

Verborgen, harige, breekbare nepkrabben

Natuurbericht -

Sommige zeedieren zijn zo fragiel, dat dit in hun naam terugkomt – breekbaar als porselein. Eén daarvan, een verborgen levende, harige, stoere nepperd, nam al jaren steeds verder toe. Maar nu niet meer.

Plant & mens: ijsboon

Natuurbericht -

Een enthousiast bericht van docent Mandy van Valkenburg: "Mijn schoonouders zijn op vakantie in Portugal en kwamen daar in een botanische tuin deze boom tegen. Lijkt mij serieus interessant voor de Hortus!" Een superplant, die Inga edulis. Eh, die wat?

Zeeschildpadden beschermen – van lokaal naar internationaal

Natuurbericht -

Arjan de Groene, oceanenexpert en coördinator Cariben bij WWF Nederland, is op St. Eustatius. Hier leggen maar liefst drie verschillende soorten zeeschildpadden hun eieren. Hij ziet daar een van de oorzaken waarom het slechter gaat met de zeeschildpadden: het strand verdwijnt. En daarmee de plek die bij uitstek belangrijk is voor het voortbestaan van zeeschildpadden die er hun eieren leggen.

Recordaantallen bij grootste Schelpenteldag ooit

Natuurbericht -

Op de drukste Schelpenteldag ooit wisten strandbezoekers samen maar liefst 84.891 schelpen op naam te brengen voor de wetenschap. Speciale aandacht ging dit jaar uit naar de verspreiding van linker- en rechterkleppen op de stranden. Dit heeft waardevolle inzichten gebracht over dit vreemde link/rechts-fenomeen.

Handboek (Buurt)voedselbossen moet aanplant makkelijker maken

Natuurbericht -

Voedselbossen zijn goed voor biodiversiteit, schone lucht, gezond voedsel en regenwateropvang. Buurtvoedselbossen zijn ook een plek van ontmoeting, samenwerken en plezier. Toch blijkt het vaak lastig voor bewoners om een voedselbos te realiseren, omdat ze belemmeringen ervaren door gemeentebeleid. Een handboek voor gemeentes moet het makkelijker maken om voedselbossen in het beleid te verankeren.

Nieuwe kansen voor duurzame garnalenkweek in Bangladesh

Natuurbericht -

Garnalenkwekers in de kustdistricten Satkhira en Khulna in Bangladesh worstelen met het voldoen aan de wereldwijde vraag zonder milieuschade. Een studie in Ocean & Coastal Management benadrukt twee succesfactoren voor verduurzaming: het besef dat vijvers geschikt zijn voor 'Integrated Mangrove Aquaculture' en de toegang tot technische ondersteuning.

Zet biodiversiteit op de kaart: deel jouw project!

Natuurbericht -

Werk jij aan biodiversiteitsherstel? Zet jouw project op de kaart van Samen voor Biodiversiteit en maak het zichtbaar! Zo inspireer je anderen, stimuleer je samenwerking en help je biodiversiteit vooruit. Van buurtinitiatief tot agrarisch natuurbeheer of grootschalig landschapsherstel – elk project telt. Voeg jouw initiatief toe via de website van Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

Pagina's

Abonneren op NatuurFront aggregator