Feed-aggregator

Iets meer vlinders in razendspannende Tuinvlindertelling

Natuurbericht -

Van vrijdag tot en met zondag was er weer de jaarlijkse Tuinvlindertelling. Het weer was goed en er zijn meer vlinders gezien dan de afgelopen jaren. Als we het vergelijken met de tellingen van 2009 tot en met 2016, zijn er wel veel minder vlinders geteld. Tot op het allerlaatst was het onduidelijk welke vlinder het meest geteld werd, want het veranderde om de minuut.

Muggenoverlast na hittegolf?

Natuurbericht -

De eerste helft van 2025 was zeer warm en kende zeer droge periodes. Wat doet dat met het aantal muggen? Voor ons meerjarig onderzoek naar muggenoverlast roepen we mensen weer op om de mate van overlast te melden via Muggenradar.nl. Het geeft een beter inzicht in het risico op overdracht van door muggen overgedragen virussen, zoals het westnijlvirus. Dit virus is met een opmars in Europa bezig.

'Wildernis in eigen land', nu met extra walvis

Natuurbericht -

De net verschenen derde druk van 'Wildernis in eigen land' van Jeroen Helmer is uitgebreid met een extra hoofdstuk over de grijze walvis. Vroeger zwommen ze in groten getale in de Noordzee en de Waddenzee. Kan dat ooit weer zo worden? Er is nog een restpopulatie! En wat voor rol speelt de grijze walvis dan in het ecosysteem van ondiepe zeeën? 

Plant & mens: papyrus

Natuurbericht -

Voordat we in Nederland papier gebruikten, schreven we op perkament. Dat gebeurde vooral om de markt in papyrus te ondervangen, waarop Egypte een monopolie had. Totdat de techniek om het hedendaagse papier te maken uit Oost-Azië in Europa bekend werd.

Het is weer sprinkhanentijd!

Natuurbericht -

In de zomer worden de meeste sprinkhanen volwassen. We kunnen weer genieten van de grote groene sabelsprinkhaan, ratelaar en het knopsprietje, maar de afgelopen jaren hebben we ook diverse nieuwkomers mogen verwelkomen. Inmiddels hebben onder meer de boomkrekel, grote spitskop en rozevleugel vaste voet aan de grond gekregen. Wie weet welke nieuwe sprinkhanensoorten we dit jaar mogen verwelkomen?

Verrassingen onder geringde zangvogels

Natuurbericht -

Hoewel in 2024 een warme en droge maart voor de vroege broedvogels een mooie start van het voorjaar inluidde, voerde uitzonderlijke nattigheid al snel de boventoon in het broedseizoen. Uit de gegevens van geringde zangvogels bleek de reproductie verrassend boven verwachting te zijn, maar de overleving bleek tegen te vallen.

Ontdek de wereld van diersporen

Natuurbericht -

Sporen onthullen wat vaak verborgen blijft: de aanwezigheid van dieren. Overal om ons heen leven wilde diersoorten, maar de een laat zich vaker zien dan de ander. De aanwezigheid van dieren die zich verstoppen – zoals reeën, vossen en wilde zwijnen – wordt een stuk zichtbaarder als je hun sporen kunt herkennen. Kom dichter bij de natuur – doe mee met de diersporencursus van de Zoogdiervereniging!

Basiskwaliteit Natuur: nu ook meetsoorten voor multifunctionele bossen

Natuurbericht -

Basiskwaliteit Natuur staat in de belangstelling. Het doel is ervoor te zorgen dat juist buiten natuurgebieden de ‘gewone soorten’ algemeen blijven of dat weer worden. Na het landelijk gebied en de bebouwde kom is nu voor multifunctionele bossen – waar ook houtproductie en recreatie een rol kunnen spelen – een soortenlijst vastgesteld om in die bossen met Basiskwaliteit Natuur aan de slag te gaan.

Derde college in de reeks ‘Wat weten we van natuur?’

Natuurbericht -

Als je met z’n allen de discussie voert over de vraag ‘Wat weten we van natuur?’, dan komen daar soms bijzondere kenmerken naar boven. Zo bestaat er zoiets als de 'twijfelbrigade'. Maar wat is dat dan, en hoe ga je hier als wetenschapper mee om? Hoe moeten we 'framing' interpreteren en gebruiken?

Harde kraamkamer voor schelpdiertjes bleek vooral een buffet voor roofdieren

Natuurbericht -

Je kunt de vorming van mossel- en oesterbanken op zandige zeebodems stimuleren met een harde ondergrond. Maar toen NIOZ-promovenda Sterre Witte schelpen en keien plaatste met een simpele, gladde structuur, bleken de babyschelpdiertjes makkelijke prooien voor zeesterren en krabben. Een complexe, grillige structuur was de oplossing. Witte promoveert op 11 juli aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Recordseizoen voor Beleef de Lente met veel unieke beelden

Natuurbericht -

Van ondergronds zingende tapuiten tot uitvliegende deuren. Nog nooit zagen de 1,5 miljoen kijkers in een seizoen zoveel eieren voor het oog van de camera’s van Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland: 14 soorten vogels legden samen maar liefst 77 eieren. Daar kwamen in totaal 71 kuikens uit, die uiteindelijk allemaal het nest verlieten. Met 92 procent een uiterst geslaagd broedseizoen.

Vroege Vogels organiseert hét natuurfestival van 2025

Natuurbericht -

Zondag 28 september verandert Fort Altena bij Werkendam in een paradijs voor natuurliefhebbers en cultuurfans tijdens het Vroege Vogels Festival. Een dag vol muziek, literatuur, workshops en natuurbeleving, met als absolute hoogtepunt een optreden van muzikant en vogelaar Ruben Hein. Dit evenement komt tot stand met steun van Brabants Landschap.

Pagina's

Abonneren op NatuurFront aggregator